Για εμας

Λίγα λόγια για εμάς

Στο «Σχολείο της Φύσης» κυρίαρχη ιδέα είναι ότι το παιδί χτίζει τη γνώση μέσα στη φύση, όπου αναπτύσσεται αισθητηριακά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά παίζοντας με το χώμα, σκαρφαλώνοντας στα δέντρα, περπατώντας μέσα στα οργωμένα χωράφια, βιώνοντας τη βροχή, τον αέρα, αγναντεύοντας τα βουνά και τα σύννεφα, παρατηρώντας και φροντίζοντας τα ζώα και τον λαχανόκηπο του σχολείου.

Επιλέξαμε τη φύση σαν περιβάλλον εκπαίδευσης, καθώς ο άνθρωπος δημιουργήθηκε για να μαθαίνει μέσα από τη φύση, γιατί εκεί γεννιέται η πιο καθαρή και ζωντανή σκέψη, μέσα σε αυτή το παιδί σκέφτεται παραστατικά, βιώνει τη χαρά και την απόλαυση που προσφέρει η κατάκτηση της γνώσης.

Κυρίως όμως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα μια ιστορία, στον κύκλο της ζωής, όπου το περιβάλλον και ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους και αυτή η κατανόηση εξασφαλίζει τη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας αναγκαία για τη συνέχιση της ζωής όλων. Αναπτύσσει έτσι αξίες ζωής απαραίτητες για την πνευματική του ανάπτυξη.

Δημιουργήσαμε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο όπου το παιδί, θα μπορέσει να καταλάβει ποιος είναι και γιατί γεννήθηκε, να βρει την αποστολή του, για να νιώθει ασφάλεια μέσα στη ρευστότητα του 21 αι., έτσι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει την προσωπική του ιστορία, αφού ο άνθρωπος από τότε που υπήρξε στις σπηλιές, σκέφτεται με ιστορίες και μέσα από αυτές φτιάχνει τον προσωπικό του μύθο. Βιώνοντας αυτό θα δημιουργήσει μια αφήγηση που θα συν-κινεί την κοινωνία γύρω του.

Επιλέγουμε το δάσκαλο που γεννήθηκε για να είναι δάσκαλος και λειτουργεί ως μέντορας

Πιστεύουμε πως για να εκπαιδεύσουμε το παιδί πρέπει να εκπαιδεύσουμε το γονιό του, καθώς κανένας δε γεννήθηκε γονιός και χρειάζεται να μάθει, για να καταλάβει το ρόλο του στη ζωή του παιδιού του. Υποστηρίζουμε με δράσεις τα δίκτυα που αναπτύσσονται μεταξύ των γονιών δημιουργώντας μια κοινότητα, γιατί θέση μας είναι ότι χρειάζεται ένα χωριό γύρω από ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά.

1610010_728348123852954_2794450908154888000_n
18010162_1448248178529608_5412024252037749322_n
14516561_10154509515737071_4616431103783952113_n
127720551_376700790077199_1909476750832935763_n
05

Γιατί είναι τόσο σημαντική η προσχολική εκπαίδευση και τι κάνουμε γι' αυτήν;

Πατρίδα είναι η παιδική σου ηλικία

Ότι μάθει ο άνθρωπος μέχρι τα 5 χρόνια του είναι αυτά που καθορίζουν τη ζωή του, οπότε αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση του αναλαμβάνουμε τη μεγάλη ευθύνη να του μάθουμε την τέχνη της ζωής.. Να γνωρίσει τον εαυτό του, να μάθει να σκέφτεται, να ερευνά, να αναρωτιέται για τα πράγματα, να ρισκάρει, να παίρνει αποφάσεις, να συμβιώνει αρμονικά με τον εαυτό του και τους άλλους γύρω του.

Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μέσα σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο φυσικού περιβάλλοντος και κοινότητας, καθώς ο άνθρωπος είναι σωματικά και ψυχικά «κατασκευασμένος» να μαθαίνει από τη φύση και από την κοινωνία γύρω του. Σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό και απαραίτητο, να βρεθεί το παιδί από νωρίς σε πλαίσιο σχολείου, γιατί μεγαλώνοντας σε στενά πυρηνικά οικογενειακά περιβάλλοντα και σε αστικό τοπίο, στερείται από τη συνθήκη και μόνο της δυνατότητας ανάπτυξης δεξιοτήτων σημαντικών για τη ζωή του.

Ανάγκη λοιπόν το σχολείο, ανάγκη η προσχολική εκπαίδευση.

Κατανοώντας αυτή τη μεγάλη ανάγκη και έχοντας την επιστημονική γνώση και την εμπειρία πολλών χρονών στην προσχολική αγωγή, επιλέξαμε τον τόπο και τον τρόπο που ταιριάζει στα παιδιά και σε εμάς.

Στη φύση και μέσα σε 7 στρ., δημιουργήσαμε ένα σχολείο, κτήριο με μεγάλους και φωτεινούς χώρους, που “βλέπουν” Όλυμπο και θάλασσα, για να απλώνεται η αίσθηση της ελευθερίας και μια μεγάλη αυλή με λαχανόκηπους, χώρους για τα ζώα και τα πουλιά, νεραϊδόσπιτα και δενδρόσπιτα, flying fox και παιδικές χαρές και επιλέξαμε δράσεις, που υποστηρίζουν τη μαθητεία και όχι τη διδασκαλία, για να μπορούν τα παιδιά να ερευνούν και να ανακαλύπτουν τη γνώση μέσα από αυθεντικές καταστάσεις ζωής.

Σε αυτή την ηλικία που το παιδί διαμορφώνει το προσωπικό του στυλ μάθησης του δίνουμε δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση, με τον τρόπο που αυτό καταλαβαίνει, εφαρμόζοντας έτσι τη διαφοροποιημένη μάθηση πάνω στη θεωρία των πολλαπλών νοημοσυνών και χτίζουμε μεταγνωστικές δεξιότητες, πολύ σημαντικές για τη ζωή, καθώς το παιδί αναγνωρίζει τον τρόπο που μαθαίνει και αποκτά επίγνωση του τι ξέρει και τι θέλει να μάθει.Έτσι μπορεί να συνδέει τις γνώσεις του με τη ζωή, μπορεί να λύνει προβλήματα του ή να εξυπηρετεί τους στόχους που βάζει.

Προετοιμάζουμε τους μαθητές μας για τη Νέα Εποχή, όπου πολύ συχνά αναθεωρούνται ιδέες, αξίες και πεποιθήσεις, που για αιώνες έμοιαζαν ακλόνητες. Μην έχοντας ιδέα του πώς θα είναι ο κόσμος το 2050, με όλη αυτή την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και της μηχανικής εκμάθησης, με την τεχνητή νοημοσύνη να παίρνει τον έλεγχο της ζωής του ανθρώπου, ασφαλίζουμε τα παιδιά μας με δεξιότητες αναγκαίες, έτσι ώστε ο άνθρωπος να παραμείνει άνθρωπος.

Εκπαιδεύοντας τα στην κριτική σκέψη, ανάλυση και σύνθεση, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, εμπιστοσύνη στον εαυτό, ανάληψη ρίσκου, στην ευελιξία και στην προσαρμοστικότητα και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες στρατηγικές, στοχεύουμε στο να μπορούν να διατηρούν την πνευματική και συναισθηματική ισορροπία σε ασυνήθιστες καταστάσεις, αντιλαμβανόμενοι πως για να κατανοήσουν το ρυθμό του κόσμου που ζουν, δεν αρκεί να επινοούν νέες ιδέες, αλλά θα πρέπει να επινοούν τον εαυτό τους συνέχεια, καθώς θα αλλάζει συνεχώς το νόημα του να είσαι άνθρωπος.

Στόχος μας η εκπαίδευση του ανθρώπου στο όραμα, έτσι ώστε μεγαλώνοντας να μη σταματά να ονειρεύεται και να πιστεύει πως μπορεί να προσθέσει την ιστορία του, στην ιστορία του κόσμου αναγνωρίζοντας πως γεννιόμαστε δημιουργοί και όχι απλοί καταναλωτές ιδεών σκέψεων και υλικών πραγμάτων.

Και εμείς αυτό κάνουμε!! Δε σταματάμε να ονειρευόμαστε και να δημιουργούμε!!